2024-04-30

Науковці та фахівці-практики обговорили правові аспекти публічного управління в контексті цифрової трансформації

25 квітня на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася XI Міжнародна науково-практична Інтернет-конференція «Організаційно-правові аспекти публічного управління». Учасники обговорили правові аспекти публічного управління в контексті цифрової трансформації.

Науковці та фахівці-практики обговорили правові аспекти публічного управління в контексті цифрової трансформації

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» науково-педагогічні працівники кафедри публічного управління,  адміністрування та права Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права  провели XI Міжнародну науково-практичну Інтернет-конференцію «Організаційно-правові аспекти публічного управління».

До участі в масштабному науковому івенті долучилися представники з різних країн світу, зокрема Польщі, Бельгії, Латвії, Хорватії, Болгарії, а також представники наукових спільнот  провідних українських  закладів вищої освіти, які поділилися власними напрацюваннями і презентували цікаві практико-орієнтовані виступи у сфері публічного управління в контексті цифрової трансформації.

Через запровадження воєнного стану та активні бойові дії на території нашої країни масштабна наукова подія відбулася в онлайн-форматі, що не завадило науковцям та фахівцям - практикам з різних куточків світу спряти налагодженню конструктивного діалогу та плідної професійної комунікації. Активними учасниками конференції стали також студенти та аспіранти Національного університету імені Юрія Кондратюка, які долучилися до обговорення порушеної спікерами тематики.

Серед партнерів та співорганізаторів XI Міжнародної  науково-практичної   Інтернет-конференції «Організаційно-правові аспекти публічного управління»:   Міністерство освіти і науки України, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Білостоцький технологічний університет (Польща),  Вроцлавський економічний університет (Польща),  Гентський університет (Бельгія), UNIVERSITY ISMA (Латвійська республіка), UNIVERSITY NORTH (Хорватія), VARNA FREE UNIVERSITY«CHERNORIZETS HRABAR» (Болгарія),  Академія праці, соціальних відносин та туризму,  Міжрегіональна Академія управління персоналом, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»,  Національний університет «Чернігівська політехніка»,  Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу,  Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького.

Відкрила роботу пленарного засідання та привітала учасників конференції від імені ректора Полтавської політехніки, професора Володимира Онищенка проректорка з наукової та міжнародної роботи,  доктор технічних наук,  професор Олена Степова: «Проведення такої масштабної наукової конференції стало традиційною подією, яка проводиться щороку в стінах Полтавської політехніки. Тематика даного наукового  заходу є надзвичайно актуальною для подальшого розвитку системи публічного управління в Україні та, безумовно, потребує комплексних наукових розробок і їхнього успішного втілення у реальну управлінську практику в умовах війни та повоєнний час. Надзвичайно раді та приємно вражені таким широким представництвом вітчизняних та зарубіжних закладів вищої освіти,  що долучилися до участі у нашій конференції. Бажаю учасникам плідної дискусії та цікавих виступів,  миру та перемоги України!».

Продовжила роботу пленарного засідання завідувачка кафедри публічного управління, адміністрування та права, кандидатка наук з державного управління, доцентка  Інна Кульчій: «Ми зібралися для обговорення надзвичайно важливих  питань,  які виникають у сфері публічного управління, тому щиро вдячні колегам, які,  незважаючи на різні обставини,  знайшли можливість долучитися до нашого заходу.  Сподіваюся,  що наша робота буде плідною, ефективною  і разом ми  напрацюємо конструктивні рекомендації для розвитку сфери публічного управління та адміністрування в Україні».  

З вітальним  словом  виступила  начальниця  Центрального міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби Іоліта  Адамська: «Органи публічної влади в умовах воєнного стану перейшли в особливий режим роботи,  але виконувати свої функції не перестали.  Публічна служба в Україні демонструє свою стійкість -  понад 4 тисячі державних службовців мобілізовані або перебувають у підрозділах територіальної оборони та добровольчих формувань.  У цих нелегких умовах ми змушені оперативно реагувати на непрості сучасні виклики – організацію трудових відносин в умовах воєнного стану,  дотримання  умов безпеки та кібербезпеки у щоденній діяльності.

Україна потребує акцентованої комунікації і взаємодії з ветеранами та ветеранками, необхідно створювати умови для їхньої суспільної реінтеграції,  зокрема залучення на публічну службу,  створення комфортного робочого середовища,  мусимо адаптувати до потреб військових членів їхніх родин. Це місія органів публічної влади,  психологів,  освітян. Критично важливо набувати навичок спілкування з ветеранами і  продовжувати  розвиток умінь піклуватися  про їхнє та власне ментальне здоров’я, особливо важливим є підтримка доброчесного імені органів влади. Тому  публічний службовець має відповідати трьом ключовим якостям – патріот,  професіонал та порядна, доброчесна  людина. Щиро дякую за запрошення, бажаю миру та процвітання нашій країні».

До вітальних слів також долучилися: професор кафедри публічного управління та адміністрування  Університету Григорія Сковороди в Переяславі, доктор наук з державного управління, професор Зоряна Бурик, завідувач кафедри публічного управління та адміністрування Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу,  доктор наук з державного управління, професор Іван Лопушинський, професор кафедри державного управління і місцевого самоврядування Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», доктор наук з державного управління, професор Наталія Гончарук, директорка  Навчально-наукового інституту управління, економіки та бізнесу МАУП, доктор наук з державного управління, професор Інна Семенець-Орлова, завідувачка кафедри менеджменту та адміністрування Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, доктор економічних наук, професор Олена Сороківська, декан факультету публічного управління Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, кандидатка  наук з державного управління, доцентка, доцентка кафедри публічного управління та адміністрування Тетяна Підлісна,  завідувачка  кафедри публічного управління та публічної служби Академії праці, соціальних відносин і туризму, кандидатка  наук з державного управління Яна Качан, заступниця директора Полтавського регіонального центру підвищення кваліфікації Юлія Рябцева, які побажали натхнення,  успіхів та цікавих результативних дискусій учасникам конференції.

Під час пленарного засідання з цікавими доповідями виступили: Аліна Червяцова - старший науковий співробітник, координатор модуля Жана Моне, Гентський університет, Бельгія («Називаючи ім’я агресора: війна росії проти України та наративи»), Микола Лахижа - доктор наук з державного управління, професор кафедри публічного управління, адміністрування та права Національного  університету  «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» («Європейський досвід реформування аспірантури для України»),  BANKOVA Ivanka  - Varna Free University «Chernorizets Hraba», Varna, Bulgbaria Faculty of International Economics and Administration Department Administration, Management and Political Sciences («SOME SUSTAINABLE EFFECTS FOR COMPANIES THROUGH INTEGRATION SOCIAL AND ENVIRONMENTAL ELEMENTS IN NON-FINANCIAL INFORMATION IN THE REPORTS OF ORGANIZATIONS»), Антон Столітній - доктор юридичних наук, професор, професор СК №1 Інституту підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки України Національного юридичного  університету імені Ярослава Мудрого («Організація управління в органах прокуратури України»), Віталій Толуб’як - доктор наук з державного управління, професор, заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області («Безбар’єрність – формування зручних умов надання послуг органами влади для всіх»), Михайло Шкурін - аспірант спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування  Національного  університету  «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» («Вплив цифрової трансформації на механізми участі громадян у процесах місцевого самоврядування»).

Роботу XI Міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції «Організаційно-правові аспекти публічного управління» продовжили на секційних засіданнях. Основними тематичними напрямками конференції стали: теоретико-практичні аспекти модернізації системи державної служби, проблеми розвитку та перспективи реформування системи місцевого самоврядування в контексті цифрової трансформації,  фінансово-економічні аспекти розвитку держави, розвиток публічного права: сучасні тенденції.

У підсумку роботи конференції науковці узагальнили напрацювання вітчизняних та зарубіжних фахівців з питань здійснення публічного управління та виробили пропозиції щодо його вдосконалення в умовах запровадження воєнного стану.

Нещодавно науковиці політехніки дізналися про особливості міжпарламентської дипломатії, обговоривши приклади співробітництва в зовнішній політиці України, представники політехніки взяли участь в Українському Жіночому Конгресі, взяли участь у презентації програм міжрегіонального співробітництва ЄС Interreg Europe та URBACT.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»